tisdag 3 februari 2015

Textil - en djupdykning in i tovningens underbara värld

Att tova ull är så roligt! Vilket jag och mina klasskamrater fick ägna en heldag till, den 2:a februari!

Vi ska skapa en saga på en tavla i ull

Vi fick instruktioner att tova en stor platta i ull, vilket ska vara bakgrunden till en saga eller liknande.
Vi började med att lägga ut ullen på en sopsäck. Ullen läggs i flera lager, och den läggs omlott så att de små hullingarna som finns på varje ullstrå ska häkta i varandra när den utsätts för friktion. Därefter ska det på vatten, mycket vatten. Och ner på golvet skulle den också, för vi skulle dansa på ovanpå den!


Här dansas det till musik så att ullen ska tovas ordentligt!



Upp på bordet igen och här rullas det för fulla segel, för att skapa mycket friktion så att ullen tovas samman rejält.
Bakgrunden är klar och vi lägger ut färger till en regnbåge i många härliga färger. För att fästa den färgade ullen använder vi en filtnål. Dessa är väldigt vassa, det har jag lärt mig av erfarenhet då jag råkade sticka mig i fingret - två gånger, med den. Det gjorde ont, och det gör fortfarande ont. Om man väljer att arbeta med dessa nålar i förskolan är det viktigt att en pedagog har ordentlig uppsikt över barnet som använder nålen då. Viktigt att även förklara för barnen att det gör väldigt ont om man sticker sig, därför vara försiktig.

Det färdiga resultatet

Vi skapade en tavla där två troll är vänner, trots att de ser olika ut. Man kan leka med varandra trots olikheter.


När alla var färdiga med sina alster ordnades det en liten utställning

Efter utställningen fick vi ta del av inspiration till vad man mer kan göra när man tovar ull. 



När jag ser dessa underbara hantverk så vill jag beställa ull direkt! Vi fick även veta att ull är mycket billigare än färg, och att det är ett oerhört hållbart material.
I framtiden kommer jag ha en ullavdelning i min kreativa ateljé! När i framtiden, det vet jag inte, men någon gång i alla fall!













NAVET - en källa till inspiration

NAVET är en underbar tillgång som skolor kan ta del av! På NAVETs hemsida står det att "NAVET är ett science center, en plats där alla har möjlighet att uppleva naturvetenskap, matematik, teknik och hållbar utveckling på ett meningsfullt, lekfullt och kreativt sätt."
Högskolan anordnar några besök på NAVET för oss studenter, vilket jag är otroligt tacksam över! NAVET har gett mig, och ger mig fortfarande, många roliga idéer och nya vinklar att förmedla olika budskap till barnen på. 
Fredagen den 30:e januari var jag och mina klasskamrater där för att få en djupare kunskap om hållbar utveckling, samt vad man kan göra med det skräp som finns i överflöd runt om oss.
Först fick vi en rundvandring på NAVET, där vi fick en inblick i alla deras rum med olika tema i vart och ett av rummen. De har en Vattenavdelning där det är störst fokus på saker som flyter och sjunker.
Allt på NAVET är till för att upplevas med hela kroppen, man får pilla, och känna, och lukta, och ta på allt man ser. Något av det första vi fick veta var att "Enligt NAVETs förhållningsregler är det absolut förbjudet att uppehålla sig med händerna i byxfickorna i NAVETs lokaler!". 
De har även en Miljöavdelning som de tillsammans med Borås Energi och Miljö har arbetat fram för att väcka frågor, samt få svar på frågor som kan uppstå. Alla avdelningar på NAVET är till för att väcka nyfikenhet.
Vidare har de en Mekanoavdelning där man får bygga och konstruera, de har en Ljusavdelning där ljuset är i fokus. I Astronomirummet är det väldigt högt i tak och det tas tillvara genom att fokusera lite extra på luft och flyg.
I Matematikpalatset har de en geometriavdelning som är framtagen tillsammans med fotografen Anthony Furness, vilken har fotograferat platonska kroppar i naturens miljö. 


Naum Gabo har tillverkat dessa genom att föra tråden genom hålen i ett redan förutbestämt mönster.

NAVET har även en Människoavdelning där man till stor del ska uppleva med sina sinnen. 
Det finns tre labb på NAVET (Krimlabbet, Kemiutmaningen och Berta drake-labbet), här får barnen olika uppdrag att lösa.

Efter rundvandringen lyssnade vi till information om hållbar utveckling, och vad man själv kan göra. Bland annat kan man källsortera och lämna till återvinningen. Det är alldeles för mycket skräp runt om i naturen, vilket vi fick några starka bilder på.

Den stora plastdöden råder på många platser runt om i världen.

Runt om i världen är det många djur som dör på grund av allt skräp, till största del plast, som slängs ut i naturen. I Stilla Havet flyter det omkring stora plastöar vilka är större än USAs kontinent. Det är fruktansvärt hur mycket som dumpas rakt ner i havet, vilket leder till mångas död.
Mittenbilden är tagen av Rebecca Hosking, en fotograf från Storbritannien. Bilden längst till höger är tagen av fotografen och konstnären Chris Jordan.
Jag försöker att alltid slänga skräpet på rätt plats. Jag är även uppvuxen med att aldrig slänga skräp på marken eller i naturen. Detta är ett viktigt uppdrag att lyfta i förskolan för framtidens vuxna! 

Av all den plast som finns överallt, som ligger och skräpar hemma, eller som man finner ute på gatorna eller i naturen. Den kan man göra något med - förutom att slänga i containern för plast. Man kan skapa konst av den! Detta fick vi även ta del utav på NAVET. Vi fick möjligheten att skapa konst av olika material som till exempel plast och papper.

Överst: Det slängs 1 miljard fimpar i Sverige, varje år! Detta konstverk är tillverkat helt i plast.Mellerst: En fågel äter det den får tag på, bland annat plastpåsar och tändare som inte är mat. Den är tillverkad i papp och papper.Nederst: Ett förkläde helt tillverkat i plast.

Det finns mycket man kan göra med "skräp", slänga det och på så vis återvinna det till något nytt, göra konst av det, eller ge det till konstnärer.
Det man absolut inte ska göra är att slänga det i naturen!

Navet är verkligen en källa till inspiration, och jag vet att jag kommer vara en flitig besökare där!







Åter på plats vid NAVET

Den 24:e mars var det dags igen!
Navet har så otroligt mycket att bjuda på! Vad sägs om dessa ljuvliga bilder på en skuggstad skapad av mjölkkartonger och papper?! En skarpt lysande lampa framför kartongstaden och en ljus vägg bakom den är allt som behövs! Så inspirerande!
 Effekten uteblir inte! En spårvagn och Eiffeltornet syns tydligt på väggen.



Efter ett besök i den fina skuggstaden på Navet begav vi oss vidare till vårt lilla arbetsrum där vi under dagen skulle fokusera på fysik och kemi.

Att flyga tillhör fysik - därför fick vi vika flygplan och därefter utforska hur man kan förbättra (och försämra) flygplanets flygförmåga.

Många flygplansvikningar blev det.


Det var inte bara flygplan som skulle få flyga under dagen - utan även dessa färgglada nallebjörnar! De skulle få känna på hur det var att lugnt ta sig ner i en luftballong. Problemet var dock att få luftballongen att faktiskt gå lugnt... Det blev tyvärr några kraschlandningar för de små stackarna.